Svetska banka: sumorna prognoza za Srbiju

Zemlje zapadnog Balkana se ove godine suočavaju sa novom recesijom, pri čemu se najveće slabljenje, od 2,5 odsto, očekuje u Srbiji.

Kako je upozorila Svetska banka oporavak u 2013. godini će biti veoma spor.

Nivoi duga su takođe u pojedinim zemljama previsoki, ukazala je koordinator Svetske banke za zapadni Balkan Džejn Armitidž.

"Rekla bih da je dug u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji na veoma opasnom nivou, naročito u Albaniji od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada se ubrzano povećava u Srbiji i Crnoj Gori", rekla je ona u intervjuu za agenciju Rojters.

Prognoza Svetske banke za Srbiju, najveću ekonomiju u tom regionu, je najpesimističnija jer ta zemlja ima teškoće u stimulisanju rasta u vreme kada nastoji da skreše svoj narastajući budžetski deficit.

"Dugotrajna neizvesnost u evrozoni znači da se suočavamo sa ponovnom recesijom", rekla je Armitidž i dodala da banka u ovom trenutku procenjuje "da je zapadni Balkan u recesiji".
Albanija i bivše jugoslovenske republike suočene su s padom izvoza i presušenjem direktnih stranih investicija usled dužničke krize u zoni evra koja je glavni izvor trgovine i investicija za region Balkana.

Novčane doznake gradjana koji rade u inostranstvu su takođe u padu, dok su oštra zima i dugotrajan letnji period suše pogodili poljoprivredni sektor i proizvodnju električne struje u regionu, ukazala je Armitidž.

Jedino će Kosovo verovatno nastaviti s rastom zahvaljujući niskom nivou integracije sa evropskim tržištem, malom dugu i obilnim investicijama u infrastrukturu, rekla je ona.

"Iduće godine će doći do veoma usporenog rasta u tom regionu. Deficiti su svuda u porastu tako da te zemlje očekuju zaista teška vremena", upozorila je Armitidž.

"One moraju da nastave put fiskalne konsolidacije i da počnu da snižavaju nivoe duga, ali je istovremeno njihov rast veoma nizak i potrebna su ivestiranja u infrastrukturu", ukazala je ona.

Centralna banka Srbije je prošlog meseca saopštila da će nacionalni ekonomski proizvod ove godine verovatno opasti 1,5 odsto.

Nezaposlenost u Srbiji je na veoma visokom nivou od 25 odsto.

Socijalnistička vlada Srbije je postavila cilj rasta u idućoj godini od dva odsto i takodje obećala da će skresati budžetski deficit sa projektovanih 6,2 odsto BDP u 2012, na 3,6 odsto u 2013.

Srbiji je neophodno da smanji deficit kako bi osigurala novi kreditni sporazum sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) čija će misija stići u Beograd 13. novembra.

Armitidž je naglasila da Srbija mora da postigne sporazum sa MMF-om pre nego što Svetska banka da zeleno svetlo za zajam od 400 miliona dolara za podršku budžetu.

Bosna i Hercegovina, pak, mora da sprovede dugo odlagane strukturne reforme pre nego što joj Svetska banka pusti zajam od 200 miliona dolara, ukazala je koordinatorka te banke za zapadni Balkan.

 

Datum objavljivanja: 09/11/2012

 

Preuzeto sa: economy.rs

Poziv za mala i srednja preduzeća: »

11.11.2012. Kategorija: Ekonomija, Finansije

Program integrisane podrške inovacijama (IISP), koji finansira Evropska unija i realizuje se u saradnji sa Minis

Da li ste preduzetnik koji živi punim plućima? »

11.11.2012. Kategorija: Ekonomija, Finansije

Da biste živeli punim plućima, bez žaljenja zbog propuštenog i kajanja zbog učinjenog, morate pre svega razu

Kako izgleda biti bogataš u Srbiji »

11.11.2012. Kategorija: Ekonomija, Finansije

Platu veću od 150.000 dinara prema poslednjim podacima primilo je u Srbiji 36.366 zaposlenih. Verovatno se još

Šta bi svako trebao da zna o ekonomiji »

11.11.2012. Kategorija: Ekonomija, Finansije

Nedavno je na Quori, servisu za postavljanje pitanja i kreiranje odgovora koje daju sami korisnici, jedan korisnik pos